Sauna en zwangerschap

Do’s & dont’s

“Sauna mag, maar liever niet in de eerste 14 weken”

 • Bracht u vóór de zwangerschap al een bezoek aan de sauna dan kunt u ook tijdens zwangerschap gewoon gaan (tenzij u een verhoogde bloeddruk heeft).
 • Er wordt geadviseerd de eerste 3 maanden van een zwangerschap geen massage te ondergaan.
 • Na de 14e week mag de sauna normaal bezocht worden, begin alleen voorzichtig, want door de hormonen kan het zijn dat het lichaam anders reageert dan buiten de zwangerschap.
 • Bij duizeligheid of anderszins akelig gevoel ga dan onmiddellijk uit de sauna.
 • Na die eerste 14 weken is bezoek aan de sauna geen probleem. Saunabezoek is goed voor hart en bloedvaten en helpt een teveel aan vocht uit te zweten. De sauna helpt om de spieren te ontspannen, zeker die van het bekken zodat u minder last hebt van krampen.
 • Luisteren naar uw lichaam zijn de sleutelwoorden voor saunabezoek tijdens zwangerschap.
 • Infrarood cabine is niet toegestaan.
 • De laatste vier à zes weken is het wel aan te raden niet meer in het bubbelbad te gaan en ook het dompelbad over te slaan (er kan al enige ontsluiting ontstaan en daarmee neemt de kans op infectie toe). Neem dus liever een koude douche.

Massage en zwangerschap do’s & don’ts

 • Er wordt geadviseerd de eerste 3 maanden van een zwangerschap slechts een hele lichte massage met weinig druk te ondergaan en de onderbuik niet te masseren.
 • Baby’s van moeders die tijdens de zwangerschap werden gemasseerd zijn vaak zeer tevreden als ze geboren worden.
 • Voetreflexmassage kan, maar uitsluitend door een vakkundig therapeut die precies weet welke zones wel/niet behandeld kunnen worden. Vermeld aan de behandelaar dat u zwanger bent voorafgaand aan de behandeling.

Heeft u twijfels bij gebruik van medicijnen of zwangerschap in combinatie met sauna? Raadpleeg altijd eerst uw arts. Als wellnessbedrijf mogen wij geen adviezen geven en kunnen wij niet aansprakelijk worden gesteld voor medische klachten na saunabezoek. Wij adviseren u ons op de hoogte te stellen van eventuele medische problemen dan wel klachten. Bij bepaalde gezondheidsproblemen kan het wenselijk zijn uw behandeling aan te passen of wij kunnen u een alternatieve behandeling adviseren.

Geen testbewijs nodig voor de sauna

Naar aanleiding van de persconferentie op 14 september 2021 is bekend geworden dat er, ook na 25 september, géén coronatoegangsbewijs nodig is voor een bezoek aan sauna- en wellnessbedrijven. Dit is op 15 september bevestigd door het Ministerie van Economische Zaken aan de VNSWB (Vereniging Nederlandse Sauna en Wellnessbedrijven).

Een saunabezoek staat in het teken van rust en ontspanning, in een veilige omgeving. Dé plek waar je geen drukte wilt ervaren. Daarom laten wij óók na 25 september minder gasten toe, waardoor jij nóg meer rust en ruimte hebt om te ontspannen.

0 Winkelwagen Totaal  0,00