Hoe werkt het

Sauna goed voor lichaam & geest

Al sinds duizenden jaren maakt de mens gebruik van de sauna. In veel verschillende culturen en op alle continenten van de wereld. Ook vroeger bestond behoefte aan de warmte en de rust die de sauna de mens gaf. Toen al besefte men dat dit de gezondheid ten goede kwam. De oude Romeinen hadden zo hun Thermae, de Turken hadden hun Hammam, de Finnen hun Savu-sauna, de Indianen hun Tipi’s en de Russen hadden hun Banja.

In een traditionele sauna wordt de lucht verwarmd met hete stenen tot wel 100°C. Doordat de lucht in de sauna erg droog is, kunnen we zo’n temperatuur een tijd lang prima verdragen. Het hitte-effect wordt groter door water op de stenen te gieten. De huid reageert op de hitte door het openen van de poriën en het verwijden van de bloedvaten. Een gemiddeld verblijf in de sauna duurt ongeveer 15 minuten. Daarna koelt u uw lichaam en hoofd af in een koud dompelbad. Voor een optimaal effect moet uw huid goed kunnen ademen, transpireren en afkoelen. Gaat u voor het eerst naar de sauna? Vraag dan aan onze medewerkers hoe het saunaritueel precies werkt.

 

Het saunaritueel

VOORBEREIDING

 • Neem lekker de tijd voor de sauna (minimaal 2 uur)
 • Neem (of huur) een badlaken mee waar u helemaal op kunt liggen of zitten
 • Eet niet te zwaar van te voren (1 à 2 uur van tevoren), maar een lege maag is ook niet goed.
 • Neem zelf een badjas, handdoeken en slippers mee. Vanuit hygiënisch oogpunt en voor uw eigen veiligheid is het dragen van slippers verplicht.  (of huur een badjas en/of handdoeken en koop slippers)

STAPPEN IN DE SAUNA

 • Stap 1. Kleed u om (uit)
 • Stap 2. Maak nog even gebruik van het toilet
 • Stap 3. Neem een warme douche
 • Stap 4. Droog u goed af
 • Stap 5. Neem een voetenbad zodat uw lichaam zich alvast kan voorbereiden op de warmte.
 • Stap 6. Ga in een sauna op een voor uzelf prettige hoogte zitten/liggen op uw grote handdoek, zorg dat de handdoek ook onder uw voeten ligt!
  Hoe hoger u in de cabine gaat zitten hoe warmer het is. Na 15 minuten is het raadzaam de sauna te verlaten. Als u het al eerder niet fijn meer vindt, ga er dan gewoon uit, ook al is dit na 2 minuten. Als u hebt gelegen, ga dan 2 minuten voordat u eruit gaat rechtop zitten; om te voorkomen dat u duizelig wordt.
 • Stap 7. Ga na de sauna even de buitenlucht in als dit mogelijk is; zodat uw longen de warme lucht kwijt raken. Uw lichaam kan zo op een rustige manier afkoelen.
 • Stap 8. Spoel hierna uw zweet af onder een lauwe douche en neem een koud dompelbad of spoel u af onder de koude straal; beginnend bij uw onderbenen en dan langzaam omhoog.
 • Stap 9. Neem even 20 a 30 minuten de tijd om wat te rusten; zitten/ lezen etc.

Hierna kunt u het saunaritueel weer herhalen.
Drink gedurende uw saunadag voldoende! Uw lichaam verliest veel vocht en heeft veel vocht nodig om de afvalstoffen af te voeren!

Wij zijn geopend - u kunt nog steeds veilig bij ons komen ontspannen

De nieuwe maatregelen van 13 oktober zorgen voor nieuwe uitdagingen. Ook deze gaan we weer aan en verzorgen een veilige en ontspannen dag voor u.
Alle faciliteiten zijn geopend (ook beauty & massage) m.u.v. de horeca. Wél bieden wij u een hapje & drankje  “TO GO” (buiten) tijdens uw bezoek. Meer informatie vindt u hier. Het restaurant is momenteel te gebruiken als rust- & loungeruimte.
We wachten momenteel op de uitspraak vanuit de Veiligheidsregio zodat we – hopelijk evenals hotels – ons restaurant weer kunnen openstellen voor u.
De sauna sluit op alle dagen om 22.30 uur. U checkt uiterlijk om 22.15 uur uit.

Kom genieten van alle gastvrijheid die u van ons gewend bent.
Wij kijken uit naar uw bezoek mits u gezond bent zonder Covid-19 gerelateerde klachten.

Wilt u uw reservering annuleren of verplaatsen dan is dit uitsluitend mogelijk via info@waterlelie.nl

Het team van de Waterlelie

0 Winkelwagen Totaal  0,00